Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 12 oktober 2009

Ny bank alternativ till IMF och Världsbanken


En ny investeringsbank för Sydamerika, 3 (Sydbanken), har bildats på initiativ av Venezuelas president Hugo Chávez.
Det konstituerande avtalet undertecknades i helgen i Venezuela under Afrika-Sydamerika-toppmötet. Medverkande stater är förutom Venezuela, Brasilien, Argentina, Bolivia, Ecuador, Paraguay och Uruguay. Chile har valt att tills vidare ha status som observatörsland.
Grundkapitalet för Banco del Sur ska vara 20 miljarder dollar.
Venezuela, Brasilien och Argentina står för fyra miljarder var, medan de andra staterna ska skjuta till belopp som står i proportion till deras ekonomiska styrka.

Kritik av privatiseringar
Banco del Sur vill vara ett alternativ till Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF), och en avgörande anledning till bankens grundande är missnöje med dessa institutioner.
Framför allt är man mycket kritisk till de privatiseringsprogram som ställs som villkor för utlåning.
Chávez har anklagat Världsbanken och IMF för att vara verktyg för USA. För tre år sedan hotade Venezuela med att lämna Världsbanken och IMF, medan Ecuador förklarade Världsbankens representant persona non grata.
Den nya kommer att låna ut pengar endast till medlemsstater. Lån kan ges till statliga organisationer, kooperativ och privata företag. En övergripande målsättning är att minska klyftorna både mellan och inom länderna. Banken ska satsa på utvecklingsprojekt, och särskilt hänsyn ska tas till om dessa främjar den så kallade ”suveräniteten” inom områden som mat, energi, hälsa, naturresurser och kunskap.
Medlemsländernas parlament ska nu ratificera avtalet.


Publicerad i Flamman 2009-40

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar