Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 27 augusti 2009

Opinionen splittrad om utvisningen av irakier


Många danskar stöder aktionen när en kyrka nyligen stormades för att verkställa ett utvisningsbeslut. Samtidigt protesterar många, och ger uttryck för sin solidaritet med irakierna som befann sig i kyrkan. I torsdags demonstrerade mellan 12.000 och 20.000 personer i Köpenhamn mot utvisningarna.
I tisdags hölls en stor konsert på Rådhusplatsen i Köpenhamn. Där samlades över 100.000 kronor, som ska gå till kampanjarbete till stöd för de utvisningshotade. Amnesty International har i skarpa ordalag kritiserat den danska polisens nattliga aktion mot kyrkan.

”Cyniskt beslut”

Socialdemokraternas ledare Helle Thorning Schmidt har uttryckt sin enighet med regeringens beslut, med hänvisning till att ”det är lagen som gäller”. Två tidigare socialdemokratiska partiledare Poul Nyrup Rasmussen och Mogens Lykketoft har däremot bestämt tagit avstånd, och kallat beslutet för cyniskt, och sagt att ”gränsen för allmän medmänsklighet och anständighet har överskridits”.
Socialistiske Folkepartis ordförande Villy Sövndal har förklarat att hans parti är överens med socialdemokraternas officiella ståndpunkt.
I en opinionsundersökning publicerad i Politiken ger över 60 procent av tillfrågade danskar sitt stöd åt aktionen i kyrkan. Endast 23 procent anser att det var helt fel. Även den danska Folkekirken är splittrad. Flera kyrkoherdar har skrivit under en protest mot stormningen, medan andra menar att det var fel att öppna kyrkan för irakierna.


Publicerad i Flamman 2009-34

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar