Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 14 augusti 2009

Ett nytt kampförbund

Dansk Folkepartis ordförande Pia Kjaersgaard ska bli kulturpolitiker. I en intervju i tidningen Politiken säger hon att den konservativa kulturministern är alldeles för flat mot den lilla vänstervridna eliten som styr kulturlivet i Danmark.

Kjaersgaard är missnöjd med att danska konstnärer får livslång försörjning från staten, samtidigt som de gör saker som har ingenting med konst att göra – hon nämner avföring i ett glas, uppstoppade hundar och lemlästade hästar som exempel.
Istället för denna icke-konst vill Kjaersgaard ha en kultur som lär danskarna att uppskatta danska värderingar. Hon lanserar också sig själv som kulturminister.

Utfall mot ”eliten”, kategoriska uttalanden om vad som är konst – och vad som inte är det, danska värderingar, nog påminner det inte så lite om Göran Hägglund och hans ”kulturkamp”. Också vår kulturminister har haft synpunkter på vad som sorterar under begreppet konst. Ska vi kalla saker vid dessa rätta namn påminner både Kjaersgaard och Hägglund om nazistisk kulturpolitik. Kulturen ska vara ”völkisch”, ge uttryck för sunda tyska värderingar, medan modern konst var degenererad, pervers och skapad av psykiskt defekta personer, som inte förtjänade att bli kallade konstnärer.
Göran Hägglund i Almedalen lät stundtals som ett eko av Goebbels. Kampfbund für Schwedische Kultur.

De nyliberala dårfinkarna i regeringen kompletteras av en nazianstucken kulturpolitiker. Arma Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar