Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 29 maj 2011

Kulturtorget vecka 21


1. Mösspåtagning i flera gymnasier i landskapet. Vilken är din favoritstudentskildring i konst/litteratur/film?

Utan tvekan filmen "Hets". Det visar så övertygande att när allt snicksnack är skippat handlar skolans uppgift ytterst bara om att fostra fogliga samhällsmedlemmar. Kunskap går att skaffa snabbare och bättre på andra sätt.

2. Kramfors har, vid sidan av Umeå, gjort den största konstsatsningen efter Botniabanan (invigning lördag). Man kan annars undra varför man ser så lite konst från just tågfönstret?

Man ser ingenting eftersom det går alldeles för fort. Det är hemligheten bakom den stora SJ-konspirationen. Det är egentligen konstintresse som ligger bakom alla inställda tåg och tågförseningar. Vi ska hinna se konst! Det är inget misslyckande från SJ-ledningen sida, det är en medveten strategi från passionerade konstentusiaster.


3. Bolsjojbaletten sänder live (baletten Coppelia) på lördag till 25 platser i landet, främst storstäder. Och så till lilla Gideågården. Vad tror vi om högkultur till glesbygden?

Människor i glesbygd är inte annorlunda än folk på andra ställen, och behöver kultur på samma sätt. Vad som fattas är däremot mer glesbygd i högkulturen. Vi ser fram emot nyskrivna operor som "Barberaren i Sollefteå", "Det förtrollade dragspelet", "Figos bröllop", och "Madame Surströmming".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar