onsdag 25 maj 2011
Höga Kusten tar strid för sina skolor
Det är upprorsstämning i Höga Kusten. Nordingrå Intresse- och Företagarförening kallade på tisdag till möte för att protestera mot förslaget om skolnedläggning. Uppslutning var stor i Kusthallen i Nordingrå.
- Nu ska vi finna argument för vår sak och diskutera hur vi kan påverka processen, sa intresseföreningens viceordförande Elisabeth Melin.
Johan Nordenmark, tidigare lärare i Nordingrå, inledde med att läsa högt tjänstemannaförslaget, som bland annat föreslår att samtliga skolor i Höga Kusten läggs ner. Många skakade ogillande på huvudet under uppläsningen, och kommentarer som ”Det är ett stort skämt!”, ”Allt läggs ner här!” hördes bland publiken.
Nordenmark avslutade med att uppmana de församlade att vara positiva och komma med kreativa förslag istället för att ägna sig åt ”pajkastning”.
- Här finns ändå inga måltavlor, sa han.
Flera talare uttryckte uppfattningen att skolorna är en ödesfråga för hela bygden och det är vitalt för områdets fortsatta överlevnad att det finns skolor kvar. Carina Gradin, lärare på Nordingråskolan, berättade att det just nu finns 85 elever på skolan, och att fram till 2017 kommer det att finnas minst 65 barn, vilket hon ansåg vara fullt tillräckligt för att bedriva en bra pedagogisk verksamhet.
Flera stycken ansåg dessutom att man borde satsa offensivt och försöka vända befolkningsutvecklingen. Det finns redan siffror som antyder att trenden har vänt.
Erik Lundberg, lärare vid Höga Kusten-skolan, påpekade att skolorna i området uppvisade resultat på de nationella proven som låg bland den bästa tredjedelen i hela landet, och var långt högre än vad skolorna i centralorten uppnådde.
Carl-Gustav Nordin, platschef på Polarbröd i Omne, anlade ett företagarperspektiv på frågan.
- Här ute i Höga Kusten finns det ovanligt många företag, entreprenörsandan är god, sa han.
De flesta företag är familjeägda, och skolor i området är av största vikt för att klara det framtida behovet av arbetskraft, en nedläggning riskerade däremot medföra stora rekryteringsproblem.
Flera förslag framfördes om satsningar för utveckla bygden. Bland annat togs upp byggande av fler lägenheter i området. Den ende närvarande politikern från Bku-nämnden Michael Steger (M) tyckte att förslaget var ”skitdåligt”, och antydde skapandet av en friskola.
Efter den mycket livliga debatten bjöds det på fika, och därefter avslutade man med grupparbeten, där konkreta förslag diskuterades fram.
- Dessa förslag ska vi ta med oss till framtida diskussioner, sa Elisabeth Melin.
Etiketter:
höga kusten,
kramfors,
Kusthallen,
Nordingrå,
skolnedläggning
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar