Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 12 augusti 2022

Ambitiös konstsatsning i Klockestrand med internationella konstnärer



Det senaste tillskottet i Kramfors konstvärld, gamla skolan i Klockestrand, satsar stort under sommaren. Inte mindre än 15 konstnärer från hela världen ställer ut i de nyrenoverade lokalerna.

- Konstnärerna är både bekanta och obekanta för oss, men alla är ju arbetskollegor. Vi har ett rotationsschema, alla ställer inte ut samtidigt, och vid varje skifte ändrar vi också hängningen, säger Robert van Bolderick.

Det är Robert som tillsammans med Kerstin Paillard driver galleriet i gamla skolan, som även är deras bostad sedan tre år tillbaka. De är båda konstnärer, och medverkar givetvis i sommarutställningen, som pågår fram till den 28 augusti.

Just nu är det tio konstnärer som ställer ut. Två från Portugal, en engelsman bosatt i USA, en från Italien, och en från Kanada. Efter midsommar tillkommer ytterligare två nya namn.

Utställningen har en samlingsrubrik som är "Everything You can Imagine is Real". Det är lätt att instämma. Men även om utställningen i sin helhet präglas av fantasi och kreativitet, är det ofrånkomligt med så många konstnärer och konstnärstemperament att det blir ganska spretigt och drar åt olika håll, med mycket varierande stilar, genrer och tekniker.

Ett utmärkt sätt att manifestera konstens rikedom och mångfald.


Här finns Kerstin Paillards suggestiva färgenergier, och Robert van Boldericks utsökta tryck och mångtydiga kollage.

Med kollage, fast i en annan stil, arbetar också signaturen Oldal. Det är starkt samhällskritiskt, med överraskande inslag som glider in i det surrealistiska.

Lotta Hellström från Stockholm målar olja på duk, men med en bedräglig känsla av akvarellmålning, det lite skira, snabbfångade i ögonblicket, även om oljans stabilitet ändå är klart markerad.

Portugisen Nogueira de Barros "Organicus" I och II är akryl, med bläck och harts på trä men ser ut som glas. Mycket känslosamt och stämningsfullt.


Stefan Thunströms monsternallar är en gammal kär bekantskap, och det är synd att bara en finns med på utställningen i Klockestrand.

Monsternallarna, tillverkade i återvinningsmaterial, är i all sin groteska anskrämlighet överraskande gulliga.

Stefan Thunström har också med tre målningar, akryl, oljepastell på duk, i en klassisk graffittikonvention. Kul.


Slasky, artistnamn för en konstnär från Italien, har med två tryck, han blandar olika stilar, med klassiskt måleri som utgångspunkt, kraftfullt och övertygande.

Slutligen Agent X från Kanada (många med artistnamn!), också han med ett tryck i popartinfluerad seriestetik.

En otrolig bredd, och då har jag ändå inte nämnt alla konstnärer som ställer ut.

Publiktillströmningen har varit ganska bra sedan öppningen i början av juni, och nu hoppas Kerstin och Robert att det blir ännu bättre när turistsäsongen kommer i gång på allvar i juli.

- Det har också varit en kvalitativt bra publik med ett äkta intresse för konst, säger Kerstin Paillard.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar