Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 11 augusti 2022

Storleken spelar roll

 


Människor varierar i storlek, både längd och vikt, ett föga uppseendeväckande påstående. Det är skillnad mellan individer, mellan män och kvinnor, också mellan olika folkslag. Längd och vikt har också en historisk utveckling, och generellt sett kan man säga att vi blir både längre och tyngre, även om kurvan är inte helt rätlinig. Den droppar då och då, och uppenbarligen vid tider av svåra umbärande, hunger, krig, och allmänt försämrade levnadsvillkor för folkflertalet på en given plats.

Det om något visar att våra kroppsliga dimensioner bestäms av ett samspel mellan arv och miljö.

Den genomsnittliga längden och vikten idag i Sverige har ökat avsevärt jämfört med 1980-talet, i genomsnitt 2 cm längre och 7 kg tyngre, och givetvis än mer ju längre tillbaka i tiden man går.

Män i Sverige är i genomsnitt 180 cm långa och väger 84 kg, medan kvinnor i genomsnitt är 166 cm och väger 68 kg.

Det är som sagt genomsnitt, och även om jag har aldrig varit något vidare bra med siffror, har jag ändå lärt mig en statisk lag som säger (på ett ungefär!) att i ett genomsnitt är de flesta under snittet. Ni fattar?

Ökning av vikt är inte så bra, varannan person i Sverige sägs lida av övervikt eller fetma. Men att vi blir längre är inget problem, storleken spelar ingen roll. Eller?

Kan faktiskt göra det. Och då handlar det, tro det eller ej, om rättvisa.

Efter årets Urkultfestival har en bekant skrivit följande till mig:

”Du får ta upp det här med orättvisa här i samhället och i kulturlivet. Det handlar om de människor som är korta ! Randy Newman skrev en låt som heter Short People. Men är man på konsert så borde man påverka åtminstone Urkult att låta korta människor stå längst fram och långa längst bak. Vi har varit på några konserter där A [hans fru] tittat in en rygg och jag sett mer!”

Kanske inte en fråga som avgör planetens öde, men livet består mest av små och till synes obetydliga bekymmer. Och hellre dras jag med i-landsproblem än u-lands dito!

Så vad göra? Hur kan vi tackla det här problemet? Korta människor, liksom barn som inte kan lyftas upp av en vuxen, har lika stor rätt till en fullödig upplevelse av en konsert, teaterpjäs eller vilken som helst föreställning.

De praktiska problemen är uppenbara, och jag överlämnar med varm hand till läsekretsen att komma med förslag. Skicka gärna vidare problemställningen till arrangörer.

Rätt ska vara rätt, och storleken kan visst spela roll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar