Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 29 augusti 2022

Lundbergs filmklassiker - far och son driver en populär filmkanal

 


Lennart "Lubbe" Lundberg är säkerligen välkänd för många i Ådalen efter hans många år som reporter på Tidningen Ångermanland. Efter pensioneringen 2018 har han mest ägnat sig åt kultur i olika former, och förra året i februari startade han tillsammans med sonen Magnus en egen filmkanal på Youtube, "Lundbergs filmklassiker".

I korta filmklipp på runt en kvart diskuterar de två runt en speciell film.

- Det är naturligtvis mest filmer som vi helt enkelt gillar, men det händer också att vi tar upp filmer som kan vara aktuella på något sätt, säger Lennart.

Filmerna ska helst vara minst 25 år gamla, och de flesta har mellan 30 och 40 år på nacken. Man har till och med haft en film uppe som är nästan 100 år gammal, det var en stumfilmsklassiker med Buster Keaton.

- Det är alltid lika spännande att se om en gammal film har hållit för tidens tand, säger Lennart Lundberg.

Hittills innehåller kanalen 64 filmer, och ytterligare tre-fyra finns i lager och är på gång att visas.

Förutom Lennart och Magnus har man haft inbjudna gäster, tidningens förra kulturredaktör Lars Landström, tidigare ledarskribenten Susanne Sjöstedt, en riktig "filmfreak" enligt Lennart, och Jessica Ivarsson, som också hon har arbetat på Tidningen.

I fortsättningen vill man bjuda in ännu fler filmintresserade gäster.

Antalet tittare som besöker kanalen varierar mycket starkt. Det kan röra sig om så få som 20–30 personer, medan andra gånger kan det nå upp till runt 100 000!

Det mest sedda filmklippet alla kategorier var det om "Blecktrumman" i regi av Volker Schlöndorff och efter en roman av den tyske Nobelpristagaren Günter Grass.

- Det kanske mest fantastiska är att vi hade tittare hela världen, bland annat Indien! vi talar ju svenska så förmodligen använde de sig av ett översättningsprogram, säger Lennart.

En annan film som, något otippat, blev en tittarsuccé, var "Pippi på de sju haven". Lennarts gissning är att det som tilltalade många var att han i egenskap av statist i filmen kunde berätta anekdoter från inspelningen.


Generellt sett har kända filmer, som till exempel "Gudfadern" färre tittare, medan de mindre kända, udda filmerna går betydligt bättre. Lennart Lundberg tror att det beror på att folk vill gärna ha tips på nya filmer att se.

Lennarts filmintresse går långt tillbaka i tiden. Som sitt första filmjobb räknar han den gången då han som elvaåring klistrade upp filmaffischer. 14 år gammal hade han avancerat till vaktmästare och biljettkontrollör på Rindö militärbiograf i Vaxholm.

I början av 70-talet tog Lennart Lundberg tillsammans med några vänner över Vaxholms bio. De bildade en förening och bestämde på stormöten vilka filmer som skulle visas.

Diskussionens vågor kunde tydligen gå mycket höga, det gick ganska vilt till, även om Lennart är noga med att påpeka att det inte handlade om politik, utan snarare om våldsinslag.

- Jag har sålt biljetter, stått i maskinrummet, gjort allt som hör en biograf till, säger Lennart Lundberg.

Filmintresset delar Lennart med sonen Magnus, som dessutom är lite av ett proffs i sammanhanget efter tre års studier av filmproduktion i Trollhättan.

Eftersom Magnus bor i Göteborg kan inspelningar bara göras när han kommer hem till Härnösand, ett par, tre gånger per år.

- Förhoppningsvis håller vi på ett tag till, det är lite av en far och son-grej, känns viktigt att dela ett gemensamt intresse, säger Lennart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar