Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 15 augusti 2022

Skivbolag i Nyland räds inte trenden med streaming

 


Fredrik Högberg har många strängar på sin lyra, kompositör, rockartist, konferencier, med mera. En av hans mer okända verksamheter är förmodligen att han också är skivbolagsdirektör med det egna märket Courthouse Music/Tingshuset Musik.

- Jag blir lätt uttråkad och vill gärna att det ska hända något nytt hela tiden, och då är det bra med flera olika verksamheter, säger Fredrik.

Det började redan 1999 när Fredrik fick en beställning från dåvarande Länsmusiken på en inspelning med Johan Eriksson. Han har alltid tyckt att det var kul att spela in och producera, och nu fick han blodad tand på riktigt.

Samtidigt insåg han hur hög nivå det är på musiklivet i Ångermanland, inte minst bland kulturskolornas musiklärare.

Han förhörde sig hos ledningen för kulturskolan i Härnösand om det kunde vara möjligt att få loss några av deras lärare till inspelningar i Tingshuset i Nyland, och visst gick det för sig, de behövde inte vara med på alla konferenser och möten.

- Det blev ett lyft för dem, för mig, och inte minst för det lokala musiklivet, säger Fredrik Högberg.

Sedan starten har det hunnit bli 45 CD-skivor. Det är mest klassiskt och folkmusik, men det finns mycket annat, och bredden är imponerande. Kammarkör, dragspel, marimba, rock, barbershop och filmmusik.

Och inte minst tolv skivor med husbandet Nylands Järn. Inte utan stolthet berättar Fredrik att deras skivor har sålt i 20 000 exemplar.

Han vill också gärna framhålla skivan "Big in Kramfors", en samlingsplatta med 21 låtar från Kramfors från tre decennier i flera helt olika genrer.

- Tingshuset där jag håller till är en synnerligen lämplig plats eftersom det finns utrymme för många olika verksamheter, vi har skaffat riktigt bra teknisk utrustning till vår inspelningsstudio, även portabel, säger Fredrik Högberg.

- Paradoxalt nog har pandemin gynnat oss, i alla fall i ett avseende, då vi fick medel från Kulturrådet att digitalisera vår katalog, och nu finns den streamad i sin helhet.

Fredrik tror inte att CD-skivan kommer att försvinna. Men visst är upplagorna mycket mindre, konsten är då att ge ut många skivor - i liten upplaga.

Så gott som all försäljning sker i samband med konserter, det finns allt färre musikaffärer, och i närområdet strängt taget inga alls.

- Det gäller att ha kontakt med artister som har många spelningar - och fixa så många spelningar som möjligt åt dem, säger Fredrik.

Så visst säljs det skivor. Några titlar är faktiskt slutsålda, nya är på gång.


Den senaste utgivningen är Duo Vox "Kliv in i mina skor" och Markus Molins "Rockbåt Hits".

För Markus är det faktiskt hans debutskiva, och därtill är det Rockbåt 2022 officiella CD. Skivan innehåller mycket riktigt som titeln antyder flera av Rockbåtsturnéns stora hits.

Så här skrev jag om deras förra skiva: ”De blandar folkmusik och visa, med tydliga inslag av klassisk musik i romantisk anda. Sången står i förgrunden, det är två kristallrena röster som förenas i en vokal dialektik, en ljus och en mörk, som tillsammans blir till en oskiljaktig stämma som bär hela vägen från Ångermanälvens källor ända till dess mynning, och faktiskt lite till.”

Till hösten kommer det fler nya skivor, bland annat med JP Nyströms.

- Vi satsar på både nya och gamla artister, säger Fredrik Högberg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar