Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 24 oktober 2021

En handelsresandes död med Teater Västernorrland

 


Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en fullsatt teatersalong i Kramfors – om det inte var en pjäs om Ådalen 31 eller något annat med stark lokal anknytning förstås. Men nu har det hänt, inför så gott som fullsatt i Folkets Park spelades Teater Västernorrlands uppsättning av Arthur Millers moderna klassiker ”En handelsresandes död”.

Och nog fick publiken valuta för pengarna. Föreställningen har lovordats av många, och gjorde säkerligen ingen besviken den här gången heller.

Vi bjöds på skådespeleri av högsta klass. Lennart Jäkhel i huvudrollen som Willy Loman är närvarande i rollen med varje skiftning i ansiktsuttrycket, kroppshållningen och röstläget. En otrolig prestation.

Också Gisela Nilsson är fantastisk i rollen som hustrun som försöker hålla ihop familjen och stötta alla, men inte orkar till slut.

Pjäsen skrevs 1949, men dess team behåller fortfarande sin aktualitet. Kanske idag mer än tidigare.

Det är lätt att känna igen sig i ett samhälle präglat av framgångshets, där allt är till salu, och där bara några få ”lyckas”, vilket är det samma som att tjäna mycket pengar, medan de flesta andra håller samhället igång genom sin naiva tro på att just de genom tur eller någon hemlig formel kommer att tillhöra de utvaldas skara.

Willy Loman försöker överföra sin egen uteblivna framgång på äldsta sonen, spelad med bra energi av Albin Grenholm, men denne varken vill eller kan leva upp till faderns förväntningar.

Allt är en lögn, och till slut är det bara genom döden som Willy Loman tror att hans liv kan få något värde.

En stor succé för Teater Västernorrland. Och hopp om en framtid för teaterlivet i Kramfors.


Foto: Lia Jacobi/Teater Västernorrland


2 kommentarer: