Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 15 oktober 2021

Ådalen -31 i fokus på Sandö

 


Årets Kulturarvskonferens i Kramfors kommuns regi hölls på Sandö, med ”Ådalen 31 – 90 år senare” som tema. De tragiska händelserna i Lunde den 14 maj 1931 belystes ur ett lokalt, nationellt, internationellt och kulturellt perspektiv. På det ambitiöst upplagda programmet stod föredrag, författarsamtal och musikunderhållning med några sångnummer ur musikalen ”En vacker dag”.

Konferensen höjdpunkt var det inledande föredraget av professor Roger Johansson. Han har doktorerat på en avhandling om historieskrivningen om Ådalen 31, och är ett levande uppslagsverk i ämnet.

Han pekade på händelserna i Lunde 1931 som en kulmen och en vändpunkt i modern svensk historia, som kom att ändra det politiska landskapet för lång tid framöver.

Fram till skotten i Ådalen är Sverige inte bara ett fattigt land, med stora och växande klyftor, det är också ett högst instabilt samhälle, med en orolig arbetsmarknad, Sverige under 1900-talets två första decennier har flest konflikter på arbetsmarknaden i världen, och dessutom ett bräckligt politiskt läge med ständiga regeringsskiften. Fram till 1932 byts regeringen ut minst en gång per år.


Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar