Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 1 oktober 2021

Veikko fick unik gåva av den sovjetiska kulturministern – firade i Kramfors

 


Kramfors hade i helgen fint främmande från Finland då 92-årige världsartisten och dragspelsmästaren Veikko Ahvenainen firade sin födelsedag med en konsert på Parken. Tidigare under dagen hölls en ceremoni på hembygdsgården till Veikkos ära, då han också lämnade en personlig donation till Dragspelsarkivet.

”Levande legend” må vara en klyscha, men det finns ingen beskrivning som passar bättre in på Veikko Ahvenainen. Hans karriär sträcker sig över 70 år. Sin första solokonsert gav han redan 1948 i hemstaden Kuopio. Sedan dess har han hunnit med mer än 5000 konserter runt om i världen, i en lång rad europeiska länder, USA, Japan, Kina och inte minst Ryssland.

Inte utan märkbar stolthet visar han upp sitt bästa dragspel, en gåva från den sovjetiske kulturministern som han fick i Moskva 1981.

- Spelet är tillverkat av Rysslands främste dragspelsbyggare, det tog honom två år att färdigställa, och det har ett innandöme av renaste titan. Det har tillverkats 16 sådana spel, 15 har förärats ryska musiker, den sextonde har jag fått! säger Veikko Ahvenainen.


Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar