Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 19 maj 2021

Stort sug efter kultur – så här blev årets första konstrunda i Kramfors



Konsten lever! Och inte bara på internet, utan också på riktigt där åskådaren kan komma nära och begrunda konstverken från olika vinklar. Konstrundan Älv & Kust, efter att ha ställt in förra året, genomfördes ändå i år, torsdagen Kristi Himmelsfärdsdag, givetvis under strikta coronarestriktioner. Att döma av den stora publiktillströmningen var det ett mycket uppskattat initiativ.

Tyngdpunkten i årets konstrunda låg på Svanö, där hälften av utställarna höll till.

Inga Britt Sparring visade lite vid sidan om grafik, foto och skulptur, med sin omisskännligt fyndiga återbruksteknik, på ”Minnen i vinden”.

På Hantverkshus fanns keramikern Susanne Fogelberg och hennes uttrycksfulla ägg, Eva Nordangård hade täljt några helt nya hästar, och kunde dessutom glädja sig åt visningen av Daniel Rundkvists film om hennes skapande.

Särskild uppmärksamhet tilldrog sig Gösta Johanssons unika utställning av Härjedalspipor, som visade här för första gången. Gösta är välkänd för sitt musicerande vid älven, men han tillverkar också blåsinstrument.

Härjedalspipan är ett ganska enkelt instrument, folkligt med sitt säregna hesa ljud. Alla exemplaren är olika, var och en har sin speciella karaktär. Det vanligaste materialet som de tillverkas av är gran, men det förekommer också andra träslag. Gösta Johansson roar sig dessutom med att tälja fram pipor ur återvinningsmaterial, gärna av lite udda slag, som en dörr från ett gammalt härbre i Härnösand.

Ett musikarv och ett hantverkskunnande som lever vidare.


Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar