Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 19 maj 2021

Nu går författarna ombord på Ådalen III – premiär för årets litteraturkryssningar i Kramfors



Kramfors bokhandel kämpar tappert vidare. Trots coronabegränsningar genomförde man årets första litteraturkryssning med succédebutanten Ulrika Rolfsdotter som talade om sin bok ”Rovhjärta”. Fler kryssningar är på gång, och bokhandeln planerar för fler aktiviteter. Lämpligt nog var det Ådalen III:s första tur för säsongen.

Ulrika berättade om sin uppväxt i Bjärtrå, där fanns få barn att umgås med, och inte mycket att göra. Hon fyllde tiden med att springa in och ut på den lilla biblioteksfilialen och läste allt hon kom över. Där och då väckte den första kärleken till litteraturen, och vaga författardrömmar började spira.

Den berättelsen föranleder en reflektion i marginalen om de små biblioteksfilialernas betydelse för barnens litteraturintresse. De mindre enheterna i utkanterna läggs ner på löpande band, och den minskade läsningen bland barn och ungdomar är inte någon naturlag, kan inte heller enbart skyllas på datorer, utan beror lika mycket på vettlös besparingsiver.

Ulrika Rolfsdotter, som numera är bosatt i Gävle där hon är verksam som socionom, arbetade under tio år med manuset till ”Rovhjärta”. På en fråga från publiken om någonsin tvivlade och ville ge upp, svarade hon:

- Aldrig! Många avrådde mig men jag ville ändå prova, jag tänkte att jag ska minsann visa dem, trägen vinner!


Läs hela texten i Allehanda.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar