Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 24 maj 2021

Ett liv i ständig smärta – Kristina Sandberg öppnar dörren till cancermörkret

 



En ensam plats
Kristina Sandberg
Norstedts

Det börjar inget vidare. Kristina Sandbergs föräldrar skiljer sig tidigt, mamman lider av svåra depressioner, pappan missbrukar alkohol. Men hon får ordning på sitt vuxna liv, skaffar en bra utbildning, har en fin familj med två döttrar, ger ut böcker, slår genom stort med trilogin om Maj från Örnsköldsvik, får Augustpriset, Norrlands litteraturpris, livet leker.

Tills leken hastigt och synnerligen olustigt får ett abrupt slut.

Förhårdnaden som hon kände i ena bröstet, och förträngde länge, visar sig till slut vara aggressiv cancer av svårartat slag.

Med stor psykologisk trovärdighet och mycket självutlämnande skildrar Kristina Sandberg sin dödsångest, sin rädsla inför den förestående behandlingen, och inte minst oron för barnens framtid.

Vi har nog alla en klar föreställningen om livets gång, föräldrar tar hand om sina barn tills de är vuxna och flygfärdiga, att dö ifrån barnen innan de kan klara livet på egen hand är ett svek. Och oron är biologisk, genetiskt betingad.

Hon är fast beslutsam att kämpa för sitt liv. En smärtsam behandling tar vid som förvandlar hennes kropp till fullvärdigt akademiskt sjukhus. Den processen liksom efterbehandlingen är till brädden fylld av diverse mediciner, till ett stort antal motsvarande en apoteksinventering, och vars biverkningar vill man inte ens tänka på.


Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar