Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 28 maj 2021

104-åringens berättelse blir teater – snart premiär på Svanö


Katarina Östholm skriver i Tidningen Ångermanland om min pjäs ”Mot Lunde”, som sätts upp i morgon av Svanö kulturförening på Svanö Folkets hus. Regi Iso Porovic, på scenen: Margita Lemoine, Roger Andersson och Agneta Westerlund, scenografi Mats de Vahl, producent Fredrik Larsson.


Hon är 104 år gammal och mestadels sängliggande. Men minnet är det inget fel på, och när hon blir ombedd att berätta sin historia så går hon inte att hejda.

Nu på lördag är det premiär på Svanö för "Mot Lunde!", ett kammarspel där skotten i Ådalen utgör den röda tråden.

Upplägget följer kammarspelets klassiska upplägg – ett rum (i detta fall på ett äldreboende) en 104-årig mor, en 80-årig dotter och en sjuksköterska med en ängels tålamod. Det är ett litet drama i sig när den sängliggande gamla kvinnan låter sig övertalas till att spela in berättelsen på mobiltelefon.

För det är ju inte vilken berättelse som helst. Hon är en av de sista överlevande som upplevde de dramatiska dagarna i Kramfors; dagar som slutade med att tusentals demonstranter formerade sig till en protestmarsch som skulle sluta med svarta rubriker och en nation i chock.


Läs hela texten i Allehanda.se

Foto: Katarina Östholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar