Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 27 maj 2021

Maj Wechselmann spelar in film i Ådalen – med bara lokala amatörskådespelare: "Djupt imponerad"



Maj Wechselmann ska spela in film i Ådalen i september. Och som alltid i Majs filmer är det brett upplagt och med radikalt innehåll. Filmens tema är Kata Dalströms verksamhet som agitator, mot en bakgrund av den tidens samhällsutveckling.

- Åren mellan 1898 och fram till 1920-talet är en av de mest spännande epokerna i Sveriges moderna historia, och det är då som grunden läggs till folkhemmet och välfärdssamhället, säger Maj Wechselmann.

I kampen för rösträtt, demokratiska fri- och rättigheter, facklig organisering och sociala reformer spelar arbetarrörelsens agitatorer en viktig roll. Och främst bland dem var Kata Dalström.




Hon var ständigt på resande fot, ute i landet och agiterade, gjorde omkring 70 resor per år, vilket med tanke på den tidens transportmedel är en enastående bedrift. I ett resebrev till partikamraten Fredrik Ström skriver Kata att hon har just passerat polcirkeln för tolfte gången! På bilder från olika tidsskeden kan man se hur hon inte bara åldras utan blir alltmer sliten.

Trots hennes stora insatser och innehav av viktiga partipositioner är hon idag delvis bortglömd, ”sopad under mattan”, säger Maj. Och förklaringen är som vanligt att hon var alltför radikal – och kvinna.

Inspelning kommer att ske i alla tre Ådalskommunerna. 

Läs hela texten i Allehanda.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar