Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 31 mars 2019

Småstadens småskurna mentalitet skildrad av Bäverteatern





Alfhild Agrells ”Småstadslif” från 1883 gjorde stor succé överallt – utom i Härnösand där man upplevde man kände sig träffad av pjäsen, som man tyckte förlöjligade staden. Korrekt är att den gör sig lustig över stadens borgerskap, och kanske också småstadens trångsynta atmosfär.

Det är en pjäs som inte riktigt har åldrats med behag. Dialogen är förvisso rapp, och med mycket humor, men de många och ganska långa monologerna är styltigt deklamatoriska.

Karaktärerna är schablonmässiga i överkant, till och med för ett folklustspel.

Agrells egen idémässiga begränsning kommer också tydligt fram i dagen. Hon gisslar det borgerliga äktenskapets ohämmade köttmarknad, som onekligen har starka drag inte bara av ofrihet och tvång utan rent av prostitution i monogama former. Men den enda väg ut som hon förmår se är fortfarande äktenskapsinstitutionen, men grundad på äkta kärlek.

Läs hela texten i Allehanda.se

Småstadslif av Alfhild Agrell

Med Bäverteatern
Härnösands teater, Lilla scenen
Regi: Ylva Steen
Manusbearbetning: Kärstin Nordin
Ljus & ljuddesign: Christoffer Wallin
Scenografi: Torbjörn Grönlund, Elisabeth Kalén, Ylva Steen
Medverkande: Jeanette Melin, Cecilia Rödström, Birgitta Norgren, Joel Kristoffersson, Torbjörn Grönlund, Linda Lundgren, Dan Gerell, Stefan Brattfeldt, Monica Lundell, Olle Burlin, Catharina Rosén och Erica Collin

Foto: Katarina Östholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar