Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 20 mars 2019

Med passion för dialekt – Eric Björklund kommer ut med sin fjärde diktbok på "ångermanländska light"





Eric Björklund har sina rötter i Bötsle utanför Härnösand, inte långt från Älandsbro. Han började sin journalistbana hemmavid på Västernorrlands Allehanda och Nya Norrland. Sedan bar det av söderut till huvudstaden där han krönte sin yrkeskarriär som chefredaktör för Svensk åkeritidning. Han har arbetat som journalist i över 50 år.

Vid sidan om journalistiken har han närt ett brinnande intresse för svensk-finsk samtidshistoria, främst åren kring andra världskriget. Det resulterat i inte mindre än sju böcker, om bland annat Petsamo- och Kvarkentrafiken, och den jordbrukshjälpen från Sverige till Finland.

På senare år har han också diktat. I poesins form har han skildrat sin uppväxt i den lilla byn i Ångermanland. Språket är den lokala dialekt som användes i barndomshemmet. Tre böcker har det blivit: ”På det nedre”, ”Hel och Ren” och "Köttets lust".

Han har också sammanställt en e-bok med 500 lokala ord från Bötsle, ett slags superlokalt dialektordbok i miniatyrformat.

Förra året var han nominerad till Birger Norman-priset. Även om det inte blev något pris, bär han nomineringen stolt med sig.

Nu har han hunnit bli 75 år, och publicerar sin fjärde diktsamling. Titeln är ”På upploppet”, och den beskriver väl vad det handlar om. Livsloppet närmar sig sitt slut, och det är dags för en sammanfattande spurt.

Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar