Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 17 mars 2019

En överviktig zombie, en musikalisk karneval och en gnistrande barnopera





Det är mycket Alfhild Agrell nu. Det senaste tillskottet är en nyskriven barnopera efter hennes barnbok ”Prins Pompom”. David Saulesco har skrivit både text och musik, och elever från Operastudion Kapellsberg står för framförandet.

Handlingen har en förvånansvärd aktualitet. Sagans välmenande kungapar anlitar en charlatan till matprofessor (sic!) för att tillförsäkra sin arvinge Prins Pompom den bästa möjliga uppfostran. Han isoleras i tolv år och göds som en gris, han får allt han pekar på, passas upp dygnet runt, gör vad han behagar utan några som helst plikter.

Resultatet blir fullkomligt skrämmande, kronprinsen är en kraftigt överviktig zombie, ständigt deprimerad, har aldrig skrattat, och när han talar låter det som högläsning ur Nordisk familjebok.
Saulescos libretto är till brädden fyllt med humor, som med glimten i ögat vinkar åt Karl-Bertil Jonsson, Disneys Djungelboken, och lite av varje. Det är lika lättsamt och lekfullt som musiken. Den är melodiös, men även här leker kompositören med metareferenser, jag tyckte mig plötsligt höra några jazztakter av Kurt Weill. Där finns säkert mer.

Det som imponerade mest var den närmast perfekta harmonin mellan text och musik, de bildar en integrerad helhet, som det anstår en lyckad opera.

Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar