Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 12 augusti 2018

Vid Dragspelsälven: musikträff och invigning av en unik samling





Sommarens årligen återkommande evenemang Vid Dragspelsälven är en mäktig hyllning till dragspelets Mekka i Norden. Dragspelare från när och fjärran uppträdde på hembygdsgården i Kramfors. I år förgylldes musikträffen av invigningen av Sven Bergvall-samlingen i Dragspelsmuseet.

Det är en ovärderlig skatt som har skänkts till museet. Sven Bergvall från Österås utanför Sollefteå var en inbiten samlare, och hade genom årtionden fått ihop en skivsamling av LP, EP och gamla stenkakor som omfattar mer än två tusen exemplar, kanske så många som tre tusen. Kommunalrådet Jan Sahlén (S) som invigde samlingens övertagande uppskattade skivsamlingen till minst 20 löpmeter!

Här finns inspelningar av samtliga Sveriges främsta dragspelsartister. Men även internationella storheter från Norge, Finland och USA.

-          Det är nära nog en komplett samling av legendarerna Frosini, bröderna Deiro, Galla-Rini och Magnante, säger Jörgen Sundeqvist, Kramfors egen Mr Dragspel.



Där finns också noter, tidningsurklipp om dragspel och inte minst hela årgångar av Accordionjournalen, en svensk specialtidskrift för dragspel som utkom under åren 1949-61.
Sven Bergvall gick bort 2012 och samlingen har förvaltats av hans bröder Tord och Helge. Nu har det donerats till Dragspelsmuseet. Kramfors Dragspelsklubb, med Jörgen Sundeqvist och Päivi Mettälä i spetsen, har lagt ner ett kopiöst arbete på att ordna upp och sortera skivorna och allt annat material.

Med samlingen har Dragspelsmuseet växt ytterligare och utgör med båda sina utställningsrum en unik kulturskatt i Kramfors, och bör kunna locka dragspelspelsentusiaster både från Sverige och utomlands.

Kramfors dragspelsklubbs internationella kontakter märktes inte minst under musikträffen där gäster från Finland och Norge fick tillfälle att visa upp sig.

Det var också mycket uppskattat att man vågade korsa genregränserna. Multiartisten Klas Norberg bjöd på några mäktiga operaarior ackompanjerad av mäster Sundeqvist på dragspel. Det blev både toreadorarian ur Carmen och bravurnumret Till havs.

-          Det måste vi göra om, säger en påtagligt trött men nöjd Jörgen Sundeqvist.

Det är tydligt att kombinationen dragspel och opera blir allt mer etablerad i Ångermanland.

Dagens konferencier var Fredrik Högberg, och han bevisade en gång för alla att dragspel och dåliga vitsar hör definitivt ihop.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar