Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 22 november 2010

Charm och spelglädje med Östen med Resten


Artist: Östen med Resten

Plats: Kramfors Folkets park

Publik: 576 - Fullsatt.

Längd: 3 timmar

Bäst: Spelglädjen

Sämst: Svårt att börja i tid

Östen med Resten firar 25 år som grupp med en jubileumsturné. På scenen har man ställt upp stora porträtt på gruppens medlemmar som de såg ut vid bandens tillblivelse.

Och visst är det skillnad, det är mer kring midjan, och håret har blivit både gråare och tunnare. Vad som däremot inte har ändrats alls är deras enorma spelglädje.

Gruppen bjöd på en välkomponerad blandning av musikaliska höjdpunkter från de gångna 25 åren. Man har sina rötter i folkmusiken, och det fattades inte några härligt svängiga folklåtar. Naturligtvis missade de inte att ta fram knätofsarna för att förhöja upplevelsen.

Mycket lät ganska jazzigt. Dock inte gruppens bidrag till Melodifestivalen, där man faktiskt har deltagit inte mindre än tre gånger.

Allt man gör är med glimten i ögat. En finstämd Taubevisa följs av ett veritabelt lustmord på samme Taube. Ett par klassiska bravurnummer framförs på ett sätt som nog inte Brahms har tänkt sig – fast vad vet jag om det?

Hela programmet genomsyras av humor. Enda gången som det blir ganska allvarligt är när man sjunger om hemlängtan och kärlek till hembygden.

Det dansas och berättas skrönor mellan låtarna. Det blir till en helgjuten show. Naturligtvis kräver det stor musikalisk skicklighet att showa på det viset. Gunnar Morén är mästerlig på fiol, Staffan Lindfors är mycket skicklig med kontrabasen, Jens Kristensen gör sitt på gitarr, och Östen själv hanterar både gitarr och mandolin med den äran.

Musik ska vara kul. Med Östen med Resten har man ovanligt roligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar