Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 17 november 2010

Farväl till Jante i Kramfors


Det finns för mycket Jantelag och negativa attityder i Kramfors. Därför höll man ett seminarium på hotell Kramm på måndag kväll där riktlinjer för förändring drogs upp. En konkret handlingsplan togs fram.
- Nu ska det bli verkstad och inget snack, sa Marja Edman, kommunens närlingslivsutvecklare.

Bakgrunden till mötet är ett idéseminarium som hölls i september. Där konstaterades att i Kramfors är Jantelagen stark, företagsamheten låg, och att alldeles för få känner stolthet över sin bygd, och är beredd att ta risker, sticka ut och ta plats. Därför samlade man nu kommunens politiker, med det blivande kommunalrådet Micael Melander i spetsen, kommunaltjänstemän och företagare, från både små och stora företag, för att diskutera konkreta åtgärder hur man kan skapa ett klimat som genomsyras av positiva attityder.

Mötet leddes av konsultföretaget Go Enterprise, som tillämpar processmodellen RICA. Bokstäverna står för Research, Idé, Koncept, och Action.

Efter att ha fastslagit vilka som är problemen övergick man till att diskutera vad som kan göras. Det påpekades att mycket positivt har hänt i Kramfors på sista tiden – inte minst det nya Resecentrum står som ett monument över nya tider som stundar – och att en hel del var också på gång, bowlinghallen, affärsgallerian, nya Konsum.
Efterfrågat av många var ambassadörer för kommunen, det goda värdskapet, också utanför turistnäringen, och positiva jippon i stil med månadens Kramforsbo. Under en stund av brainstorming kom det upp en del fantasifulla förslag som medborgarlön till kommunens invånare på 10 000 per månad, ett centrum i Kramfors för DNA-forskning kring Jantegen, jättefest varje månad, ett Disneyland, och ett lyxhus som skulle ställas i ordning åt kungen.

Därefter övergick man till att fastställa mer verklighetsförankrade åtgärder. Alla dessa kommer att finnas i en digital idébank, tillgänglig för alla, och givetvis fria att plocka upp och förverkliga.

Gruppen röstade sedan om vilka fem förslag som bör ha högsta prioritet. Det överlägset mest populära och angelägna förslaget var idén om en startbox för nya företagare. Där skulle finnas utförlig information vart man kan vända sig för att tackla alla problem och hinder som kan komma i en nybliven företagares väg.
De andra högprioriterade åtgärder var Svanmärkning av så många företag och institutioner i kommunen som möjligt, bättre uppmärksamhet av företag, värdskapsutbildning och satsning på skolan.

En handlingsplan fastställdes för hur, när och av vem dessa idéer konkret ska genomföras.

Två nya möten ska hållas i januari. Då blir teman dels Nöjdhet och tillväxt, dels Utflyttning och kompetensförsörjning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar