Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 29 november 2010

Världsarvet Höga Kusten fyller tio år


Det är tio år sedan Höga Kusten upphöjdes till världsarv. Jubileet firades på Naturum under lördagen med en lång rad aktiviteter. Kommunalråden Jan Johansson från Kramfors och Elvy Söderström från Örnsköldsvik berättade om världsarvets betydelse för respektive kommun.

Det var på ett möte med världsarvskommittén i Australien år 2000 som Höga Kusten upptogs på Unesco:s världsarvslista. Därmed blev Höga Kusten ett av de 911 världsarv som finns i hela världen, varav 14 i Sverige. Här finns världens största landhöjning och i naturen finns tydliga spår efter inlandsisen och hur havets vågor har format landskapet. Kustlinjen ligger nu på 286 meter över havet.

Efter tal av Jan Johansson och Elvy Söderström följde en presentation av Höga Kusten och Kvarkens skärgård, som numera också ingår i världsarvet. Ett bildspel visade fantastiska vyer från Höga Kusten.

En utställning av teckningar från skolor i Kramfors och Örnsköldsvik visade elevernas mångskiftande tolkningar av världsarvet. Besökarna kunde gå en frågeslinga, där man kunde lära mer om världsarvet, men det bistra vädret gjorde att inte så många tog chansen att göra det. Under hela dagen fanns det också en möjlighet för både stora och små att skapa och bygga konstruktioner förknippade med världsarvet tillsammans med personal från Technicus.

Inne på serveringen bjöds det på världsarvstårta!

Naturums föreståndare Anna Carlemalm berättade stolt om Höga Kustens status bland besökande turister, inte minst de utländska. Men hon hoppades också på att de möjligheter som världsarvet erbjuder ska utvecklas mer.

– Det skulle kunna hända mycket mer här. Säsongen skulle kunna förlängas, och fler entreprenörer skulle kunna satsa på nya projekt som lockade hit fler besökare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar