Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 27 november 2009

Herrar (och damer!) i eget hus


En bensinstation i Kramfors har vägrat en kvinna att hyra bil eftersom hon hade ett utländskt (EU) körkort. Det är ett initiativ som öppnar oanade affärsmöjligheter i hela vårt avlånga land.

Världen förändras. Nya nationer tar över tillverkningsindustri, och de gamla industriländerna får söka nya vägar till utveckling. En viktig gren är turismen, i Sverige omsätter den redan mer än bilindustrin, utvecklingspotentialen är enorm, och nu ska det satsas!

Det gäller inte minst vår lilla vrå av världen i Ådalen. Här ligger vi i framkant, och har på sistone lämnat betydelsefulla bidrag till utvecklingen av turistnäringen. Det senaste är att vi inte hyr ut bilar till personer med utländskt körkort. Bara för att det ska satsas kan vi inte riskera att förlora stora värden. (Ingen svensk skulle någonsin sjunka så lågt att de skulle stjäla en bil. Och skulle något rötägg ändå göra det, är det lätt att få tag på dem, till skillnad från utlänningarna, som kan försvinna Gud vet vart, utomlands till exempel.)

En annan stor fördel är at det tvingar de där turisterna att ta svenskt körkort, vilket är som bekant oförskämt dyrt, och då tjänar vi massor med pengar. Skulle de envisas med att behålla sina egna konstiga körkort, kan de ta tåget och bussen istället. Miljövänligt! Tre flugor på smällen, släng dig i väggen Refat!

Nya initiativ är på gång. Varför ska utlänningar få betala med utländska kontokort? Hur kan vi veta att det faktiskt är ett kontokort? Det är ju skrivet på utrikiska där. Och så kanske det är förfalskat, det vet man hur utlänningar är.

Nej, de ska betala cash, som vi säger på svenska. Fast det är klart, då finns en stor risk att pengarna är förfalskade. Det är visst svårare att förfalska mynt, det kan vara en grej, de ska betala med mynt! Men, nej, just det, det blir lite tungt...

Det bästa vore förstås om de stannade där de är, och inte kom hit alls. Är de så ressugna kan de väl åka någon annanstans. Då får vi behålla vårt fina land för oss själva. (Så när som på svartskallarna som redan bor här. Men lugn, bara lugn, det är på gång.)

Och då har vi kommit till kronan på verket, pricken över iet, den absoluta höjdpunkten: vi slutar att sälja svenska produkter utomlands. Vad säger ni nu då? Det ligger något djupt orättvist i att vi här i Sverige ska slita med att tillverka prima varor, som sedan bara tjoff, försvinner ut ur landet. Då har vi ingen glädje av dem. Och förstår verkligen utlänningarna att uppskatta våra svensktillverkade varor efter förtjänst? Jag säger bara, behåll grejerna hemma.

Och som redan Falstaff, fakir sa: Sverige åt svenskarna, Nordpolen åt nordpolackerna, Sydpolen åt sydpolackerna!


Publicerat i Tidningen Kulturen 2009-11-27

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar