Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 14 september 2009

Fotboll, blattar och litteratur


Det finns något hoppfullt med vårt stolta svenska fotbollslandslag där spelare bär namn som Ibrahimovic och Bakircioglü, och ser ut som Henke Larsson och Martin Dahlin. Därför var det extra skönt att de vann i Ungern, där rasismen och högerextremismen har gjort sig bred på sistone. Och att det var just Zlatan…
En annan landslagsspelare med utländska rötter är den unge Behrang Safari (som gjorde en alldeles utmärkt match mot Ungern). Han är född i Teheran i Iran, och när han var två år gammal flydde familjen till Sverige. Behrang har fått sitt namn efter en socialistisk iransk författare. Han hette Samad Behrangi, och skrev mest barnböcker.
Behrangi skrev på azeri, som var hans modersmål, men översatte sina böcker själv till persiska för att nå en bredare publik. Hans berättelser utspelar sig ofta i fattiga miljöer, vilket var ovanligt och nydanande på sin tid i Iran. Hans mest kända berättelse heter *Den lilla svarta fisken*, och enligt Ali Esbati ”utgör en av den persiska litteraturens klassiker och är ett bidrag till barnlitteraturens världsarv. Hans noveller för barn och ungdomar har en säregen ton av trots och sorg. De bär ett underliggande solidaritets- och frihetsbudskap; Behrangi är en folklig socialistisk författare utan att teoretisera”.
1968 omkom Behrangi bara 29 år gammal i en drunkningsolycka i floden Aras. Det anses allmänt att olyckan var iscensatt av shahens ökända säkerhetspolis SAVAK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar