Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 26 september 2009

Obama skrotar missilsköldförsvar


President Obamas beslut att skrota missilskölden i Europa har mötts med gillande på många håll i världen. På hemmaplan är opinionen mer splittrad. Det är framför allt USA:s europiska allierade, i första hand Frankrike och Tyskland, som har varit mest positiva till skrotningsbeslutet.
I Tjeckien, där radarstationer för övervakning skulle vara placerade, har det länge funnits en stark folklig opinion mot missilskölden. Också det socialdemokratiska regeringspartiet hälsade beslutet med jubel.
I Polen däremot är besvikelsen stor hos hela det politiska etablissemanget, oavsett partitillhörighet. Missilskölden sågs som en viktig del i det försvarssamarbete med USA, som utgör hörnstenen i polsk utrikespolitik. Polska politiker har dessutom helt öppet sagt att missilskölden är riktad mot Ryssland, en öppenhet som skapade besvärande genans i USA. Amerikanerna har hela tiden envist hävdat att skölden är ett försvar mot eventuella missilangrepp från Iran, en linje som vars trovärdighet sjönk hela tiden, från att ha varit mycket låg från början.

Hätska argument

Polen uppfattar USA:s beslut som ett svek, men landet fortsätter med sin försvarsstrategi som bygger på nära militärt samarbete med USA. Det har också hela tiden funnits en stark folklig opinion mot missilskölden, även om den har haft svårt att göra sig gällande i den offentliga diskussionen.
För Ryssland kommer naturligtvis USA:s beslut mycket lägligt, även om man försöker tona ned dess betydelse.
Störst kritik har Obama mött på hemmaplan. En konfrontativ höger rustar till strid, och anklagelser om presidentens ”undfallenhet” och ”mjukhet” duggar tätt i ett debattklimat där inga argument tydligen anses för låga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar