Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 13 februari 2023

Ny litteraturfestival i Norrland

 


Författarna Tove Alsterdal och Mats Jonsson startar Ådalens Litteraturfestival på Sandslån i Kramfors med premiär i augusti. Festivalen är antagligen den enda i sitt slag som drivs av författare. I dagarna två, 11 och 12 augusti, ” ska Sandslån krylla av författare i samtal över genregränserna och utöver det vanliga, litteratur och läsare, musik och happenings. Allt äger rum i båtskjul och kaserner, tält och verkstäder, på bryggor och kring lägereldar.” enligt beskrivning på festivalens hemsida.

Sandslån ligger naturskönt där Ångermanälven blir till en havsvik, mitt emot Nyland, en bit norr om Kramfors. Här är betagande vackert, stilla och smått idylliskt. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att föreställa sig att den här platsen sjöd en gång i tiden av liv, det såg ut som en väldig myrstack på vatten.

Här byggdes Sveriges som industrination, och de som byggde var många, tusentals människor, länge framför allt män har arbetat vid timmerskiljet, som mest jobbade 700–800 arbetare här samtidigt. De kom från närområdet och fjärran ifrån, och de var alla sorter.

/../

Läs hela texten (ej betalvägg) i Opulens


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar