Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 28 februari 2023

De kom i tusental – många blev kvar i Ångermanland

 


En liten grupp äldre personer sitter framför en skärm på entréplanet i Länsmuseet Murberget och tittar på en film. Ibland kommenterar någon, språket som talas är finska. Filmen handlar om dem, de finska invandrare som kom till Sverige på 50- och 60-talen. Den är en del av projektet ”Innan det är försent” som presenterades på Länsmuseet under söndagen.

Efter andra världskriget är Finland ett fattigt land, förött av kriget och med oläkta sår efter inbördeskriget en generation tidigare. Arbetslösheten är hög, medan industrin i det betydligt mer välmående grannlandet Sverige går på högvarv och skriker efter arbetskraft.

Och de kommer i tusentals från Finland, tänker stanna några år, spara en slant och återvända. Riktigt så blev det inte. Inte alla men många, kanske de flesta, är kvar. De har hunnit bli gamla, och det gäller att ta vara på deras minnen – ”Innan det är försent”.

Bakom projektet, som givetvis är tvåspråkigt, finns den prisbelönta filmaren Maria Mäki och Kristiina Oikari, verksam inom it-branschen och med ett stort samhällsengagemang, båda med rötter i Finland och numera bosatta i Sundsvall.

/../

Läs hela texten i Tidningen Ångermanland


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar