Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 18 februari 2023

Bra spänning men alldeles för "relations korrekt"

 



Det sista han sa
Laura Dave
Övers: Molle Kanmert Sjölander
Bokförlaget Nona

”Det sista han sa” är ännu en i raden av amerikanska bestsellers. Och visst har den en spännande och ovanlig intrig, ett bra språk och intressanta miljöskildringar. Allt enligt en viss mall. Och det är den som är problemet.

Det är spännande som det ska vara, som läsare vill man hela tiden veta vad som händer sedan, en riktig bladvändare. Miljöskildringen är stark, det är lätt att känna sig hemma på husbåten i Sausalito eller på nattlig vandring genom ett folktomt Austin.

Huvudpersonen är rakt genom sympatisk, och det är inget problem. Inte heller hennes yrke som tillverkare – svarvare – av lyxiga designmöbler, betydligt mindre originellt än författaren förmodligen avsåg.

Problem är dock att hon är så totalt ”relation korrekt”, som någon slags karaktärsmotsvarighet till politisk korrekthet. Hon tänker alltid de korrekta tankarna, känner de korrekta känslorna, visar de korrekta attityderna.

Hennes äktenskap må vara lyckat, visst finns det sådana, men det här är sockersött idylliskt på ett sätt som sänker romanen långt under trovärdighetens alla gränser.

Relationen till bonusdottern är inte mycket bättre, visserligen allt annan än sockersött, men definitivt relation korrekt med förutsägbara komplikationer – som givetvis övervinns.

Där åker också hela upplösningen ut som barnet med badvattnet och kvar blir en tom balja med en lyster som inte känns helt äkta.

Men har man inte så höga krav och vill ha lite underhållning för långa vinterkvällar eller en resa så fungerar romanen alldeles utmärkt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar