Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 4 december 2021

Lilla Auschwitz - Om barnlägret i Łódź

 


Även om få historiska händelser är så grundligt utforskade som andra världskriget dyker det ständigt upp nya, tidigare mer eller mindre okända, fakta. Nästan alltid lika upprörande.

Det gäller i allra högsta grad boken ”Lilla Auschwitz. Barnlägret i Łódź” (Mały Oświęcim. Dziecięcy obóz w Łodzi, 2020) av Jolanta Sowińska-Gogacz och Błażej Torański. Det är berättelsen om ett regelrätt koncentrationsläger för barn, en del så unga som två år(!), placerat med cynisk beräkning i ett hörn av gettot i Łódź.

Łódźgettot var närmast hermetiskt stängt på ett unikt sätt, och en av tankarna med placeringen av barnlägret just där var säkerligen en strävan att omöjliggöra flykt.

En annan uppenbar anledning var att dölja verksamheten från allmänheten ögon, tydligen fann till och med nazisterna sin egen hantering av barnen fullständigt skamlig.

Lägret grundades i december 1942 som ett svar på ockupationsmaktens växande problem med polska barn vars föräldrar hade fängslats av olika skäl, oftast för motståndsverksamhet, många hade dessutom blivit föräldralösa efter att deras mödrar eller fäder, inte sällan båda, hade avrättats av tyskarna.

Ett annat stort och växande bekymmer var alla de polska barn som hade begått diverse brott, såsom småstölder, smuggel, tiggeri och liknande. Nazisternas lista på ”brott” som måste beivras, självfallet hårt och hänsynslöst, var lika lång som deras försörjningslinjer på östfronten.

Problemen var uppenbarligen orsakade av ockupationens brutalitet, men nazisterna sökte som vanligt lösningen i än mer brutalitet.


Läs hela texten i Dixikon


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar