Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 16 december 2021

Den vackraste symfonin någonsin



Idag är det Ludwig van Beethovens födelsedag.

I september hade jag glädjen att i Härnösand lyssna på hans tredje symfoni framförd av Nordiska kammarorkestern. Här några rader om konserten:

Solist var Kolja Blacher, som spelade och ledde samtidigt orkestern med samma självklara auktoritet, besjälade engagemang och medryckande spelglädje.

Efter paus var det så dags för kvällens höjdpunkt, Beethovens tredje symfoni, den som kallas ”Eroica”. Den har för ett antal år sedan röstats fram bland en stor grupp dirigenter som den vackraste symfonin någonsin. Det är naturligtvis omöjligt att avgöra i vilken utsträckning det stämmer, frågan är rent av om det ens är meningsfullt. Men en sällsynt vacker symfoni är det utan tvekan.

Och det är en kraftfull skönhet, tre av fyra satser går i Allegro, i tur och ordning: con brio, vivace och molto. Det är ändå en musik som inte saknar en viss lekfullhet, och är både trevande dansant och triumferande munter.

Men framför allt uppvisar Beethoven ett enastående mod när det gäller att byta tempo. Det får musikens nyanser att framstå så mycket tydligare.

Skrönan har det till att Beethoven hade ursprungligen tänkt att dedicera symfonin till Napoleon, en republikansk förebild och en symbol för Framsteg och Förnuft, men när denne lät sig krönas till kejsare, rev den store kompositören sönder det dedicerade partituren i vrede och besvikelse.

Det är förmodligen bara just en skröna, men det framhåller med rätta Beethovens progressiva attityd.

Och hans musik, inte minst Eroican, kan ses som ett uttryck för hans radikala världsbild, en hyllning till framstegsoptimismen och den kämpande humanismen, och även den skapande individen. Det är kamp, det är triumf, det är stark känslosamhet.

Och det är mycket vackert.


Foto: Av Joseph Karl Stieler - https://web.archive.org/web/20160623080009/http://www.archiv.fraunhofer.de/archiv/presseinfos/pflege.zv.fhg.de/german/press/pi/pi2002/08/md_fo6a.html, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=165990


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar