Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 17 december 2021

Historieförfalskning i den polska nationalismens tjänst

 


Den polska högernationalistiska regeringens försök att skriva om historien i ”patriotisk” riktning tar sig ständigt nya uttryck. Det senaste är ett monument i Treblinka till minnet av en polsk järnvägsarbetare Jan Maletko som påstås ha dödats av tyskarna då han skulle ge vatten till judar i en nyss anländ transport till förintelselägret.

Initiativtagare till monumentet är det statliga Pilecki-institutet, och i ceremonin deltog vicekulturministern Magdalena Gawin från partiet Lag och Rättvisa (PiS).

Flera historiker som har forskat kring Förintelsen har protesterat kraftigt, och kallat händelsen för en upprörande skandal.

Dels menar man att monumentets placering är utomordentligt illa vald, Treblinka är platsen där omkring 900 000 judar mördades, och minnesmärket för den polske järnvägaren stjäl utrymmet för de många dödades minne.

Själva sakfrågan är dessutom inte alldeles klar. Det är möjligt att Jan Maletko uppförde sig modigt och anständigt och blev därför dödad, men det historiska bevisläget är mycket svagt. Berättelsen om hela händelsen grundar sig på ett enda vittnesmål, avlagt mer än 40 år efter det påstått skedda, enligt den regimkritiska nyhetssajten oko.press.

Men framför allt påpekar flera historiker att det rör sig om ett försök att förfalska historien, att så att säga än en gång vittvätta de polsk-judiska relationerna under ockupationsåren.

Om Maletko verkligen gjorde det som tillskrivs honom, så är det synnerligen märkvärdigt eftersom hans handling utgjorde ett undantag, en akt av mod och anständighet mot en fond av polsk likgiltighet och fientlighet, och ett rovgirigt beteende.


Det finns många vittnesmål om att den polska lokalbefolkningen drog skamlöst fördel av de olyckligas situation och sålde vatten för hutlösa priser, helst i dollar eller ädelstenar.

Befolkningen från omkringliggande byar berikade sig genom att handla med de ukrainska vakterna, man köpte billigt värdeföremål, ägodelar och även guldtänder efter de mördade judarna.

(Kommersen pågick i en annan form under många år efter kriget, se bland annat min text i Dixikon: Guldjakt i massgravar. Om den polska boken Płuczki | Dixikon)

Stora grupper polacker bedrev jakt på judar som försökte fly från dödstransporterna.

Monumentet är rest inom ramen för ett större program som har till syfte att ihågkomma de polacker som räddade judar under den nazistiska ockupationen. Det är svårt att inte misstänka programmet för nationalistisk historierevisionism.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar