Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 11 november 2021

I den massiva informationens malström

 



Ja skiter att det är fejk det är för jävligt ändå
Teater Västernorrland, Estrad Norr
Manus: Manda Stenström, fritt efter en bok av Jack Werner
Dramaturg: Alexandra Loonin
Regi: Karl Seldahl
Scenografi och kostym: Lotta Nilsson
Ljusdesign: Erik Nordlander
Komposition och ljuddesign: Hugo Therkelson
Medverkande: Amanda Kilpeläinen Arvidsson, Miriam Forsberg och Jens Wieselblad Nilsson

Titeln på Teater Västernorrlands pjäs är så vitt jag vet hämtat direkt från Facebook. Fast det kan vara fejk också! Det är inte helt lätt att navigera i dagens nyhetslandskap. Lätt hänt att man låter sig luras, och frestas man att sprida ”nyheten” kan det ibland få ödesdigra konsekvenser.

Vilket bevisligen har hänt, och inte bara en gång.

Det visas på ett högst åskådligt sätt i pjäsen, som håller det tragiskas förtvivlan skickligt i schack med lagom inslag av mild humor.

Skådespelarna bidrar till att att dramat inte mynnar ut i ett moralistiskt fördömande, utan snarare ställer frågor och får åskådarna att tänka efter. Jens Nilsson som alltid mycket kroppslig på scenen, balanserar skickligt mellan komik och allvar. Både Amanda Arvidsson och Miriam Forsberg distinkta i sitt agerande, visar upp ett brett uttrycksregister.

Scenografin är helt suverän, ljussättningen och ljuddesignen sällsynt suggestiva, och bidrar till en helhetsupplevelse.

Och frågan om vad som får oss att okritiskt acceptera sådant som står oss idémässigt nära, medan vi   - åtminstone ibland – noggrant granskar främmande uppfattningar förblir obesvarad.

För det handlar inte bara om vår tid och sociala medier. Att manipulera miljoner människor, förgifta dem med lögner, och förmå dem till de mest avskyvärda handlingar, är just ingenting nytt, det har hänt gång på gång i mänsklighetens historia.

Vad som är botemedlet? Det har jag ingen aning om. Förutom att det krävs en offentlighet, samhällsforum för ett öppet samtal, inte styrs av kommersiella intressen. Något som inget av våra sociala medier ens kommer i närheten av.


Foto: Lia jacobi/Teater Västernorrland


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar