Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 4 november 2021

Med musiken i huvudrollen

 

Västerviks kommun söker en kommunkoreograf, tidigare i år förde det en bisarr populistisk debatt kring en kommunpoet i Tranemo. Kultur är viktigt, någon gång ibland i historien kan den till och med bli livsviktig - i ordet rätta bemärkelse.



Musiken i ett liv
Andrei Makine
Övers: Patrik Lindwall
Norstedts

 I det lilla formatet skriver den i Frankrike bosatte exilryssen Andrei Makine.

Hans senaste bok på svenska ”Musiken i ett liv” (Norstedts, översättning Patrik Lindvall) från 2004 är en utsökt liten berättelse som utspelar sig under de stalinistiska utrensningarna på 30-talet, senare under det som i sovjetisk historieskrivning kallas för Det Stora Fosterländska Kriget, med en tragisk final under Stalintidens sista år.

Musiken har huvudrollen på flera plan, och fram stiger en bild av den lilla människa som offer för en grym värld utan förbarmande där varje mänsklig åtbörd kan störta individen i djupaste olycka.

Men där finns också en liten plats för värdighet, solidaritet, integritet och - naturligtvis - musik. Det här är en bok i bästa ryska (även om Makine skriver på franska) berättartradition, där främsta förebilden tycks mig vara Tjechov, ett annat namn är Isaak Babel.


Andrei Makine slog genom med succéromanen Det franska testamentet, andra böcker av honom är En fallen fanbärares bekännelser, Olga Arbelinas brott, Kärlek vid floden Amur och Rekviem för Öst.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar