Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 24 juni 2021

Fotboll under hakkorset




Bollen är rund, och idrott och politik hör visst ihop. 

Den tyske historikern Nils Havermann har skrivit en bok om samarbetet mellan det tyska fotbollförbundet och nazisterna. Boken heter ”Fotboll under hakkorset” (Fussball unterm Hakenkreuz; Campus Verlag), är på 400 sidor, och bygger på tre års omfattande forskning, där författaren hade tillgång till tidigare okänt material – ämnet var länge tabubelagt i Tyskland. 

Omslaget pryds av en bild på det tyska landslaget där spelarna gör Hitlerhälsning. Än värre är skildringen av den systematiska judeförföljelsen som det tyska fotbollförbundet ägnade sig åt. Den drabbade i alla led – spelare, klubbledare och sponsorer. En av de bästa tyska fotbollsspelarna Julis Hirsch dödades i Auschwitz. ”Från en dag till en annan blev han från nationalhjälte till ohyra” säger professor Havermann.

Det är naturligtvis som allt annat förknippat med nazismen en tragisk historia, men kan inte låta bli att imponeras av tyskarnas föredömliga vilja att dra fram också mindre smickrande inslag i sin historia, och att göra upp med sitt mörka förflutna.



I rättvisans namn bör påpekas att även andra landslag än det tyska gjorde Hitlerhälsningen, bland annat det engelska 1935. De är emellertid inte lika villiga att dra fram det i ljuset.

Och det finns andra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar