Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 14 juni 2021

Magda, Sven, Märta och Arne – idrottens ikoner och bortglömda hjältar i ny bok om länets idrottshistoria

 



Västernorrlands IdrottsHistoriska Sällskap är en pigg liten förening som ägnar sig åt att utforska, dokumentera och popularisera sporthistoria i vårt län. Sällskapet har funnit i tio år, och lagom till det inställda jubileet (corona!) ger man ut boken ”Människor, möten, mästare med mera”. Boksläppet ägde rum inför en liten skara idrottshistoriskt intresserade i Kramfors bokhandel.

- Det är absolut inte en tio-i-topp lista, inte heller en fullständig historik, utan ett antal nedslag i den västernorrländska idrottshistorien, säger Leif Bolin, vice ordförande i Sällskapet.

Urvalsprincipen har varit enkel: att skriva om personer eller företeelser som på sin nivå har åstadkommit något särskilt, gärna en ”kul grej”.

Dessutom har man eftersträvat en bra balans, det skulle handla om lika många män som kvinnor, sommar- och vinteridrotter, Ångermanland och Medelpad, och samtliga av länets kommuner skulle vara representerade.

- Lätt var det inte, men jag tror att vi lyckades ganska bra, och fick ihop en välavvägd coctail av olika idrotter, säger Leif Bolin.

Bidragen är skrivna av idel erfarna skribenter, jag har räknat till fyra före detta chefredaktörer, de flesta andra är antingen pensionerade eller fortfarande aktiva journalister. Det är lite mediehistoria över dessa idrottshistoriska berättelser.


Läs hela hela texten i Allehanda.se





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar