Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 24 november 2019

Tio år med Järnakademin – unik gesällutställning: "Kramfors är smidets Mecka i Skandinavien"





Järnakademins årliga examen- och gesällutställning på konsthallen i Kramfors sammanfaller i år med tioårsjubileet av att den förste gesällen utexaminerades. Det firas med att komplettera årets utställning med examensarbeten från hela tioårsperioden. Dessutom har man återträff för de tidigare studenterna, och de kommer att hållas öppet hus i smedjan på Vallen under helgen med workshops och föreläsningar, och andra aktiviteter.

-          Tack vare Järnakademin har Kramfors blivit smidets Mekka i Sverige och Skandinavien, säger Andreas Lundin, lärare och tidigare elev vid Akademin.

Han får entusiastiskt medhåll av sin lärarkollega Ulla Rasmussen, som har varit med ända från början.

Utbildningen är på tre och ett halvt år, och numera har Akademin växt till att anta åtta studenter per år. Omkring hälften brukar ta sig genom hela utbildningen. Även om Andreas och Ulla är noga med att betona skolans könsneutrala karaktär, ”här håller vi på med smide, punkt”, så är mellan 30 och 40 procent av eleverna kvinnor, men det varierar från år till år.

Åldersspannet är stort, det pendlar från 19 till drygt 50. Enligt Andreas skiftar förkunskaperna hos eleverna mellan ”inget och lite”. Studenterna kommer från hela Sverige, ja faktiskt från hela Norden, Danmark, Norge, Åland.



Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar