Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 10 november 2019

Mot strömmen - Om det judiska arbetarpartiet Der Bund





I Tredje riket och judarna beskriver Saul Friedländer det judiska partiet Bund – Algemeyner Yidisher Arbeter Bund (Allmänna judiska Arbetarförbundet) som det mest orealistiska och verklighetsfrämmande judiska partiet i mellankrigstidens Central- och Östeuropa. Det är ett omdöme som inte bara är orättvist och en smula anakronistiskt, utan direkt felaktigt. Bund var under denna tid ett parti fast förankrat i sin tids socioekonomiska och politiska verklighet och dess ideologiska program så gediget att det inte heller saknar aktualitet i vår egen samtid.

Det bildades i Vilnius 1897 och blev en del av den framväxande arbetarrörelsen i det ryska imperiet, som då omfattade både Litauen och delar av Polen. Förbundet deltog aktivt i revolutionen 1905 och dess medverkan där kom att lägga grunden för en heroisk historieskrivning som i hög grad kom att prägla partiets självbild. Efter partisplittringen 1912 ingick Bund som en autonom del av mensjevikpartiet och var också medlem i Andra Internationalen. Efter oktoberrevolutionen 2017 trängdes Bund successivt undan, för att slutligen helt uppslukas av bolsjevikerna och upplöstes i Ryssland 1921. Däremot levde det vidare i det pånyttfödda Polen efter 1918, och lämnade ett bestående avtryck i historien, även om dess historia där inte är lika väldokumenterad och flitigt skildrad som i Ryssland.



Att det skrivits så lite kan till en del förklaras med den bristfälliga tillgången på källor; bland annat förstördes Bunds centrala partiarkiv under den nazistiska ockupationen. En annan och kanske viktigare förklaring är de ideologiska skygglappar som i såväl det kommunistiska Polen som i Israel lett till ett ointresse för ett judiskt arbetarpartis historia; i Israel har särskilt partiets starka anti-sionism varit föga uppskattad. Men glädjande nog finns idag en gedigen monografi om Bunds historia i Polen. Det är Gertrud Pickhans Pod Prąd. Powszechny Żydowski Związek Robotniczy Bund w Polsce w latach 1918–1939 (ungefär: ”Mot strömmen. Allmänna judiska Arbetarförbundet Bund i Polen under åren 1918–1939”).

Läs hela texten i Dixikon.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar