Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 5 november 2019

Från bakfyllehumor till naturens skönhet – kultband från Nyland drar storpublik: "De besjunger hembygden"





Nylands Järns kultstatus sprider sig över kommungränserna, och famnar snart hela Ångermanland. I lördags, på självaste Alla helgons dag, spelade bandet inför en så gott som fullsatt Härnösands teater.

Teatersalongen är knappast en idealisk plats för en rockkonsert, och sällan har väl en musiktillställning av det här slaget haft en så stillasittande och välstädad publik. Nu berodde det inte enbart på lokalens beskaffenhet, utan förmodligen lika mycket på att genomsnittsåldern på publiken var betydligt högre än vad som är annars vanligt i sådana sammanhang.

Nåväl, det kompenserades med råge av den musikaliska energin på scenen.

Nylands Järn mönstrade för kvällen inte mindre än tio personer, och bjöd dessutom på ett gästspel av den tidigare bandmedlemmen Sture Norberg. Det finns något djupt sympatiskt i att bara så där, nästan i förbifarten, hämta upp en person ur publiken och så får han vara med och lira ett par låtar. Som han till på köpet råkar ha skrivit själv.

Ett annat bejublat inhopp gjordes av skepparen på Rockbåten Anders Pallin med bländande virtuositet med tamburin och stark antydan till skådespelartalang.

Repertoaren bestod mest av välkända låtar, en härlig blandning av eget och covers, med succéer som ”40 genom Bollsta”, ”Det är underbart att få gnälla ibland”, den numera klassiska ”Här i Kramfors”, och ”Jag vill bo vid älven” – Ångermanlands svar på ”Öppna landskap”. För att nämna några.

Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar