Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 25 november 2019

Bara fem generationer sedan slaveriet avskaffades





I år är det 400 år sedan slaveriet tog sin början i Nordamerika.

1619 anlöpte ett holländskt flaggat skepp Jamestown i Virginia med en last av 20 svarta personer som såldes på auktion efter ankomsten till den första permanenta engelska kolonin i det som idag är USA.

Det var ingen tillfällighet att båten var holländsk, Nederländerna dominerar till en början slavhandeln över Atlanten, men blir i mitten av 1700-talet allt mer undanträngda av Storbritannien, som får en allt större dominans över haven.

Efter den blygsamma början med 20 slavar tar slavhandeln fart på riktigt, och man beräknar att fram till början av 1800-talet skeppades omkring 15 miljoner människor från Afrika som slavar till de amerikanska kolonierna.

Förhållanden under överfarten var fruktansvärda, de tillfångatagna stuvades tätt under däck, de var fastkedjade, de led svårt av törst och hunger, utsattes för övergrepp av besättningen, och dödligheten var mycket hög, kanske så många som var tredje överlevde inte mardrömsresan.

Slavarbete var från första början av stor vikt för kolonierna i Amerika. Kolonisatörerna bestod av en liten grupp adelsmän, och resten var huvudsakligen hantverkare. Få var kunniga i att bedriva jordbruk – adelsmännen dessutom tämligen ovilliga att utföra något produktivt arbete alls.

Det föll på slavarnas lott att bruka jorden. Så småningom genomgår jordbruket en kraftig utveckling, och produktiviteten, främst inom bomulls- och tobaksindustrin, ökar mångfaldigt.

Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar