Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 14 juli 2018

Stormigt på Mannaminne
Det är turbulens i Stiftelsen Mannaminne. En artikel som jag skrev i april, och som inte publicerades av olika skäl, kan ge en del av bakgrunden till konflikten:


"Det kan dra ihop sig till storm på Mannaminne. Den ekonomiska situationen är fortfarande oklar, och det finns ett missnöje med styrelsens arbete. Framför allt gäller det stiftelsens ordförande Karin Skoglund. Hon själv är oförstående till kritiken.

Den 16 maj är det dags för ett styrelsemöte i stiftelsen som sedan 2012 driver Mannaminne. Den fristående föreningen Mannaminnes vänner har inför mötet, enligt egen uppgift, fått uppdraget att agera valberedning. I ett utskick som tidningen har fått ta del av uppmanas intresserade personer med önskad kompetens att anmäla sitt intresse.

Enligt vänföreningens ordförande Annika Wångby Stattin vill man arbeta brett och få fram så många lämpliga kandidater som möjligt. Alla de ska få en möjlighet att presentera sig och berätta dels om sina kunskaper och erfarenheter, dels om sina visioner för Mannaminne.

-          Vi vill satsa på nya krafter, säger Annika.

Hon är sedan tidigare starkt kritisk till Karin Skoglund, men vill inte diskutera några namn. Istället förklarar hon lite kryptiskt att människor har olika begåvningar som passar på olika platser i en organisation, och att det är viktigt att vara på rätt plats.

Hon försöker förtydliga med en bild:

-          Om alla fiskarna dör i ett akvarium kan man skaffa nya fiskar, eller så kan man byta ut vattnet.

En person som är inte lika kryptisk är Joje von Boisman. Han är tvärtom mycket rak på sak.

-          Pengarna är slut och Mannaminne riskerar att gå under, Karin Skoglund missköter sitt uppdrag, säger Joje.

Han har tidigare varit ansvarig för New Orleans-festivalen, och varit aktiv i verksamheten fram tills den övertogs av stiftelsen. Nu säger han sig vara beredd att gå in som ordförande under en tvåårsperiod.

Trots att han använder så hårda ord som ”oegentligheter” är han inte särskilt konkret i sin kritik. Han nämner mest att Karin Skoglund satsar på alltför många projekt, och att det saknas medel för finansiering.

Mindre än ett dygn efter vårt samtal meddelar Joje von Boisman att han ” efter kvällens efterforskningar beslutat att hoppa av min idé att gå in som ordförande”. Motiveringen är att Mannaminne är så ”kört i botten” att det inte ens går att driva en enda säsong.

Karin Skoglund blir helt överrumplad när hon konfronteras med uppgifterna. Hon påpekar att Mannaminne har haft likviditetsproblem så länge hon kan minnas. Just nu har hon fullt upp med slutspurten av sommarsäsongens planering och arbetet med att ordna med långsiktig finansiering. Bland annat är en workshop med Kulturrådet och Konstrådet på gång.

Hon säger sig inte ha funderat på sin framtid som ordförande för stiftelsen och vill inte kommentera det alls. Hon påpekar också att enligt de säregna regler som gäller för stiftelsen tillsätter styrelsen sig själv.

Uppgiften om att Joje von Boisman siktar på att ersätta henne som ordförande bemöter hon med ett skratt. Valberedningens arbete – hon tvekar lite med att kalla den för valberedning – kommenterar hon motsägelsefullt:

-          De gör som de vill, det är jättebra att de söker brett efter nya krafter.
-          Det är märkligt att de riktar in sig på det här istället för att hjälpa till att ordna med finansiering.

Samtidigt berättar Karin Skoglund att det finns nytt folk som är på väg in i styrelsen, men hon vill absolut inte avslöja några namn.

Stiftelsens viceordförande Jonny Lundin uttrycker sitt förtroende för Karin Skoglund. Han tror att mycket av kritiken mot henne beror på att hon har dubbla roller.

-          Hon är både stiftelsens ordförande och verksamhetsledare, det är en olycklig sammanblandning, dessutom ger det en orimlig arbetsbörda. Förhoppningsvis kan vi skapa en bra helhetslösning med den nya styrelsen, säger Jonny Lundin."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar