Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 20 juli 2018

Brett urval i Kulturfabriken i Mjällom - men var är skorna?

Den traditionella sommarutställningen i Kulturfabriken i Mjällom invigdes med en välbesökt vernissage. Som vanligt erbjuder man ett brett urval av konst och konsthantverk.

I år är det fem konstnärer som ställer ut. Kent Royson Karlsson är så klart med, det har han varit i många år nu. Förutom sina vanliga ljusdunkla landskapsoljor har han i årets utställning även några andra spännande målningar. Bland annat en bild på demonregissören Ingmar Bergman som en bricka i spelet. Definitivt öppet för tolkningar.Michael Sandström studerar vid Träakademin, vilket tydligt återspeglades i hans konst. Han ställde ut ett schackspel i lönn, valnöt och körsbär, flera intarsiaverk, en favorit var en pastisch på Zorns badande kulla. Också några intressanta målningar i olja och olja med sand, drömskt, lite mystiskt, med överraskande färgsättning.

Bland de övriga tre dominerar akvarell stort. Monica Bohman är numera tekniskt mycket driven, och fortsätter att måla lokala motiv. Också Bo Lidgren håller sig mest hemmavid i Ådalen, några är hans bilder med motiv från Ångermanälven är riktigt suggestiva med stilsäker färgkänsla. Vivianne Perbos poetiska naivism är aningen för rund i formen och sött till innehållet för min smak. Men den tilltalar förmodligen mångas nostalgi.Liksom föregående år bjuds det på fint foto, dels med ”hobbyfotografen” Anton Sundströms utmejslade naturbilder, dels med den ständige Tony Rundströms professionella djurbilder.

I avdelningen för konsthantverk verkade det finnas mindre smycken än vanligt. Istället var det som vanligt mest vävt av alla de slag, på gott och ont, kvalitén är definitivt ganska ojämn.För övrigt visas det en del träslöjd, stearinljus, smide. Allt givetvis lokalproducerat, det är en bärande tanke i Kulturfabrikens sommarutställningar.

Eftersom lokalen är en gammal skofabrik undrar jag varför skor lyser så totalt med sin frånvaro. Visst förstår jag att det inte tillverkas skor längre i våra bygder – och väl ingen annanstans i Sverige heller? – men tycker att det vore spännande med skor som konstnärligt motiv.

Utställningen pågår fram till den 12 augusti.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar