Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 27 juni 2018

Birgit Dahlgren in memoriam





Birgit Dahlgren på Kiörningsgården har stillat somnat in. Hon blev 88 år gammal.

Världen har blivit en personlighet fattigare. Ända sedan tidigt 70-tal drev Birgit Kiörningsgården. Här huserade hon tillsammans med det sedermera riksbekanta spöket Bohman. En lång rad kulturpersonligheter passerade revy här genom åren.

Mest bemärkt var kanske konstnären Erland Cullberg, som hade sin ateljé på övervåningen i Annexet.

Flera av hans tavlor hänger kvar på Kiörningsgården.

Konsten hade alltid varit viktig för Birgit, det var hon som var initiativtagare till den numera väletablerade Konstrundan i Nordingrå, ett betydelsefullt inslag i kulturlivet i Höga kusten.

Kiörningsgården har under alla åren fungerat som ett nav för Konstrundan, här invigs den varje år med tal och kanonsalut, här hålls presskonferensen, det är också platsen för olika utställningar.

Här har Birgit ständigt varit närvarande, som Konstrundans Höga Beskyddarinna, alltid pigg på samtal med besökare.

Birgit var en mycket sällskaplig natur, jämt inbegripen i samspråk med både bekanta och okända, full av skrönor och berättelser som hon mer än gärna delade med sig av. Allt som oftast handlade det om någonting som hade hänt på hennes älskade Kiörningsgården.

Hon var också en mycket glad och positiv person, hade nära till skratt, men även inte så långt till en bitsk kommentar mot sådant hon inte gillade. Som diverse myndigheter och krångliga regelverk.

Jag har ibland trott att hon var evig. Det var hon naturligtvis inte, lika lite som någon av oss. Men minnet av Birgit Dahlgren på Kiörningsgården kommer att leva länge än.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar