Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 3 juli 2012

Ljusets mästare på Mannaminne


Vad vore Nordingrå utan sina konstnärer? Tänk bara Olle Ericsson, Tage Nordholm och Johan Lundgren, och för all del, också alla de nu verksamma. De har skänkt liv åt bygden, de har skildrat den och gjort den känd vida omkring.


En av de absoluta största var Nils Gunnar Johansson. Han hedras nu med en retrospektiv minnesutställning på Mannaminne. Det är hans dotter, Lena Johansson Fahlén, boende i Nyadal, och själv konstnär, som har sammanställt konstverk från sex decennier, med början i 1940-talet.

Nils Gunnar Johansson var norrbottningen som flyttade till Kramfors för kärleken, han träffade sin Barbro på lärarseminariet i Luleå. Det var inte svårt att övertala honom att bosätta sig i Kramfors, han var bekant med traktens skönhet, och då framför allt Nordingrå, sedan beredskapsåren i Järesta.

Han fängslades av landskapet med dess småjordbruk, som han tyckte speglade på ett harmoniskt sätt kontakten mellan människan och naturen.

Samtliga tavlor som ställs ut på värdshuset på Mannaminne föreställer Nordingråmotiv. Här finns både oljor, som länge var hans dominerande teknik, och akvareller, som Nils Gunnar kom att ägna sig alltmer åt under senare år.

Alla konstverken vittnar också starkt om Nils Gunnar Johanssons främsta signum, hans skildring av ljuset. Man kan av tavlorna avläsa ganska exakt vilken tid på dygnet det är, och till och med som någon har sagt, ”man kan se vilken veckodag det är”. Det är en fantastisk nyansering av framför allt färgerna vitt och grå, främst i vintermotiven.

Det är ljust i dubbel bemärkelse, eftersom konstnären skildrar helst livets ljusa sidor, utan falsk idyll. Han har en sällsynt förmåga att framhäva det vackra i vardagen, i detaljer som man annars inte lägger märke till.

Nils Gunnar Johansson var en mycket produktiv konstnär, och hans skapande hade ett mycket brett register. Även om han var nyanserna mästare, arbetade han lika gärna med konstraster, och klara färger, nästan i koloristisk anda.

Påtaglig är också en mycket stark närvarokänsla, när jag betraktade en tavla kunde jag nästan se framför mig konstnären som satt där och målade just den tavlan.

Utställningen är en hyllning till Nordingrå, och en av dess stora skildrare, Nils Gunnar Johansson.

Utställningen pågår till den sista augusti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar