Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 23 juli 2012

En dag för Birger Norman i musikens och konstens tecken


Birger Normandagen genomfördes traditionsenligt vid Svanö båthamn. Birger Norman-priset delades ut till årets pristagare Ralph Nordlander. Den stora nyheten var emellertid presentationen av Birger Norman-sällskapets planer på ett minnesmärke, skapat av konstnären Mats de Vahl, skulle färdigställas 2014 till författarens 100-årsdaag.


Det är för andra året som Birger Norman-priset delas ut. Förra året gick det till Martin Westerholm. Årets pristagare Ralph Nordlander är välkänd för många i Ådalen. Han har varit kulturchef i Kramfors och kantor i Högsjö. Under 50- och 60-talen samarbetade han mycket nära med Birger Norman. Samarabetet upptogs 1981 i samband med 50-årshögtidlighållandet av skotten i Ådalen av avtäckandet av monumentet i Lunde. Ralph tonsatte då Birgers ”Bilder i Lunde”, och stycket framfördes på plats, något som Ralph själv har kallat för ”höjdpunkten i mitt musikliv”. Konserten framfördes senare också i Stockholm konserthus.

Ralph tyckte det var fantastiskt och mycket hedrande att få priset, även om han sa att det var högst oväntat och att han blev förvånad.

- Jag trodde någon skämtade med mig när de ringde och sa att jag skulle få priset, sa Ralph i sitt tacktal.

Ralph blev också mycket förtjust i den modell av det kommande minnesmärket som Mats de Vahl visade upp. Skulpturgruppen heter ”Sånger vid floden” efter Birger Normans debutdiktsamling, och är tänkt att vara en plats för Birger Norman, där man kan söka författarens närvaro och tankar. Mats de Vahl berättade att han själv är bördig från Svanö på fädernet.

- Birger Norman har alltid funnits med i mitt liv, sa Mats.

Rummet kommer att ha dimensionerna fyra gånger fyra meter, och även fyra meter på höjden. Där kommer att finnas en fåtölj, bokhylla, musik, Birgers basker, och ett köksfönster med pelargoner (”Det hade han!” utbrast Ralph förnöjt).

Minnesmärkt ska placeras på udden nedanför huset där Birger bodde, och ska invigas om två år, då Birger Norman skulle ha fyllt 100 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar