Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 4 juli 2012

I farbror Gunnars anda


Även om konst oftast är resultatet av ett individuellt skapande ingår den inte desto mindre i ett sammanhang, där stilar och traditioner hänger mer eller mindre nära ihop.


Det är en tillfällighet som ser ut som en tanke att samtidigt med minnesutställningen av Nils Gunnar Johansson har Carin Hedlund vernissage för sin utställning i ateljén i Orsta, också det i Nordingrå.

Carin Hedlund var under sin uppväxt i Jättesta i Kramfors granne i många år med familjen Johansson. Hon var klasskamrat med Nils Gunnars dotter Lena, och har faktiskt haft Nils Gunnar som teckningslärare. Hon omtalar honom med ett leende som ”farbror Gunnar”, och berättar om hur de ofta fick följa med när konstnären var ute och skissade. Ibland kunde han dela ut färger till barnen så att de skulle måla själva.

Det har varit en viktig inspiration, dels som uppmuntran, men även i motivvalet. Uppåt hälften av de tavlor som Carin Hedlund ställer ut är med motiv hämtade från Nordingrå. De flesta är landskap. Tekniken är akvarell – ”barndomens vattenfärger, fast nu med ett finare namn”.

Akvarell är en svår teknik som kräver en säker blick och en fast hand. Det finns en lätthet, kombinerad med precision, i Carin Hedlunds tavlor som är mycket tilltalande. Det gäller framför allt de rena landskapsmotiven, både de från Nordingrå och de från västkusten.

Hennes bilder från Kramfors däremot är starkt nostalgiska, på gränsen till glättigt idylliserande. Samtidigt finns det en värme i färgerna och anslaget som håller idyllen i schack.

Det finns också några tavlor som avviker. De är försiktigt experimenterande, med abstrakta motiv, där oändlighetssymbolen varieras på olika sätt.

Till slut, på tal om tillfälligheter som ser ut som en tanke: Carin flyttade från Kramfors till Umeå, där hon utbildade sig till matematiker. Hon bor numera i det genom tv riksbekanta Täfteå, och har stället i Orsta som fritidshus. Ateljén är för övrigt belägen i ett gammalt stall. Genom släktforskning har Carin fått veta att hennes släkt har anknytning till Orsta sedan 1600-talet!

Utställningen pågår till den 6 juli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar