Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 23 mars 2012

Samspel, smoking och soulfunk


Det var riktiga grejer på Metropol på onsdag kväll, som vanligt i regi av Öbacka Jazz & Blues. Norska jazzgruppen The Real Thing var på besök för första gången i Härnösand. De turnerar sällan på grund av den tunga Hammondorgeln de måste ha med sig.

Den väldiga pjäsen kunde till slut baxas in bakvägen, och det var redo för konsert. The Real Thing är baserad i Norge, närmare bestämt i Oslo, men gruppen är inte helt norsk. Gitarristen Staffan-William Olsson är svensk, och Dave Edge på saxofon och flöjt är engelsman. Det är Paul Wagnberg på orgel och Torstein Ellingsen på trummor som representerar de norska färgerna.

The Real Thing uppträder alltid i smoking, och kvällen på Metropol var inget undantag. Gruppen har varit med länge, de har hållit på i över 20 år, har ett eget skivbolag, på vilket de släppt åtta album, som har sålt i över 50 000 exemplar.
Gruppens historia saknar inte djup tragik, då den förre saxofonisten omkom i tsunamin i Thailand. The Real Thing hade ett uppehåll på några år efter det, men har på senare år fått en riktig nytändning.

Gruppen skriver själva det mesta av musiken som de framför. Man kombinerar inflytelser från amerikansk blue note jazz, som till exempel Jimmy Smith, George Benson och Wes Montgomery, med element från modern populärmusik. Resultatet blir ett eget sound, som kan närmast liknas vid soul- och funkjazz.

Det svänger alldeles fantastiskt. Gruppen är otroligt samspelt, soundet är kompakt, och skapar trygghet för individuella prestationer utöver det vanliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar