Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 4 mars 2012

Veckan från hyllan 10-2012


Hemma igen efter två veckors solsemester. Det är så skönt att förkorta vintern på det sättet, här i Norrland kan den vara i drygaste laget. Ska man orka jobba till 75 gäller att ta rejäla raster ofta och vila ut ordentligt.

Skönt också att komma ut och se sig om i världen. Om man nu egentligen ser så värst mycket på sina resor. Särskilt solsemestrar. Oftast blir det i bästa fall en ytlig turistversion av landet där man råkan befinna sig.


Så länge man inte förväxlar det med äkta vara är det ingen större skada skedd. Och något litet får man sig väl ändå till livs.

Och det finns alltid reseguider att ta till. En av de mer originella minns jag från 2006. Här kommer en liten presentation:

Molvanien. Ett land bortom modern dentalvård
S.Cilauro, T.Gleisner & R.Sitch
Övers. Johan Tell
Forum

För den hågade resenären som vill prova något nytt bortom de slentrianmässiga turistfällorna, varför inte ta en tripp till MOLVANIEN? Detta land har hittills varit en väl bevarad hemlighet, men tack vare en nyutkommen reseguide – i serien Jetlag, med den stolta devisen ”Tar dig till platser du helst vill slippa…” – har oanade turistmöjligheter öppnats för alla dem som våga satsa på det okända och annorlunda. Ytterligare fördelar är att det ligger så otroligt nära, faktiskt inte längre än till närmaste bokhandel eller bibliotek.

Den potentielle resenären erbjuds en fullständig bild av detta spännande land, som är världens största producent av rödbetor, och kikhostans födelseplats. Det finns en utförlig historisk översikt, och en levande presentation av landets geografi, liksom av dess rika kulturliv. Matkulturen verkar inte bara intressant utan också mycket annorlunda, den molvanska nationalrätten är hästsvål i ättikslag! Kan avnjutas med lokalt producerad vitlökskonjak. I Molvanien finns lite av varje för alla smaker, storstadspuls i huvudstaden Lutenblag, sol och bad, vintersport i de Molvanska Alperna, med nedfarter som är inte bara professionellt pistade utan också minsvepta. Kommunikationerna är över lag utmärkta, bland annat har man Europas – och kanske världens – enda kullerstensmotorväg.

Bildmaterialet i boken är helt fenomenalt. Hela reseguiden är skriven med en närmast dödsföraktande konsekvens och hejdlös humor. Efter att ha läst den här boken kommer ditt resande aldrig att vara detsamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar