Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 20 mars 2012

Tjuvsamhället slår tillbaka


TEATER
Regi: Gunvor Jonsson
Producent: Sarita Sandström
Scenografi: Leo von Euler
Kostym: Angelica Frank

När Höga Kusten Teaterförening för första gången spelar inomhus på vintern, och en pjäs som inte är skriven av Bo R Holmberg, föll valet på Dario Fos ”Sjunde budet”, med undertiteln ”Du skall icke stjäla... så mycket”. På lördagen begick man premiär inför fullsatt salong på Centrumhuset i Ullånger.

Dario Fos folkliga dramatik passar på ett sätt för amatörer. Men det finns åtminstone två fällor som ett oerfaret gäng lätt kan fastna i. Dels finns det en risk att det folkliga förvandlas till buskis. Den fällan lyckas man undvika i Sjunde budet, även om scenerna på mentalsjukhuset tenderar att snarare förstärka än blotta fördomar.

Dels kräver det folkliga uttrycket ett spel med kraftfull kroppsnärvaro, och det brukar sällan vara amatörernas starka sida. Nu klarar de det alldeles galant, de vågar spela ut, tempot är högt – även om det sjunker i andra akten, och replikerna sitter i stort sett som de ska.

I en jämn ensemble känns ändå motiverat att lyfta fram Satu Eriksson som Enea, hon har pjäsens stora roll, och bär upp den med självklar och naturlig humor och distans. Robert Sandström är stark som affärsman med ett kraftfullt utspel. Ulla Dahlin och Lill Holmberg är roliga att se som tvillingnunnor, och Bo R Holmberg avslöjar än en gång en slumrande talang.

Pjäsens budskap om att vi lever i ett tjuvsamhälle är onekligen högst aktuellt, även om det är svårt att ta till sig att vi är alla lika goda kålsupare. Dario Fos samhällskritik har blivit alldeles för mycket populism.
Pjäsen spelas också nästa lördag och söndag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar